Menu

Museums arrangementer

Særudstillinger:
 
2015:
VB Museet den 26. september 2015.
 
Sølvholdet fra 1965.
  

Kære alle, tak for en spændende dag på VB-museet. 

Udstillingen har gjort så stort indtryk, at jeg har skrevet en tekst om udstillingen til brug for Facebook m.m.: 

I dag åbnede en særudstilling på VB-museet på Vejle Atletikstadion i anledning af 50 året for Vejle Boldklubs sølvmedaljer i 1965.

Til stede var flere af spillerne fra sølvholdet. Mr. VB Ejgil Jensen, tidligere kasserer og direktør i VB bød de mange gæster velkommen.

Formanden for Vejle Boldklub Knud Engedahl glædede sig over, at museumsudvalget, der står bag udstillingen, igen er lykkedes med at sætte fokus på en væsentlig del af VB’s rige fodboldhistorie, medens VB-legenden Tommy Troelsen, der selv spillede på sølvholdet, fortalte anekdoter om dette ikoniske VB-hold.

Det talentfulde sølvhold fra 1965 skabte ikke alene stemning i Nørreskoven, men udgjorde også rygraden på det danske fodboldlandshold.  Seks magiske VB-spillere optrådte i den rød-hvide dragt med DBU-logoet på brystet og stod tilmed for alle målene i efteråret 1965.

VB havde et forrygende år i 1965, selv om Danmarksmesterskabet glippede i den berømte hjemmekamp mod Esbjerg. Vestjyderne fik uafgjort i det sidste minut og efterlod derved VB med sølvmedaljer i stedet for DM-guldet.

I midten af 60´erne vrimlede Vejle-holdet med talent og potentiale, hvilket i efteråret 1965 førte til, at ikke mindre end 6 VB-spillere stillede op for Danmark i landskampene mod Norge (2-2) Sovjetunionen (1-3), Grækenland (1-1) og Wales (2-4). Mod Sovjetunionen og Wales havde Vejle hele 5 mand i startopstillingen. Det var tæt på at være VB mod resten af Europa.

Vejle-dominansen blev endnu tydeligere ved, at de fem danske mål i årets fire sidste landskampe alle blev scoret af Vejle-folk.  Flere af målene er heldigvis gemt for eftertiden og kan genopleves på YouTube, bl.a. Tommy Troelsens berømte mål mod uovervindelige Lev Yashin, der vogtede målet for Sovjetunionen i 1-3 nederlaget i Københavns Idrætspark. 

De 6 spillere, der i 1965 dominerede det danske landshold, har alle opnået ikon-status i Vejle Boldklub og har haft flotte fodboldkarrierer både som spillere, trænere og ledere.

Johnny Hansen var i første halvdel af 1970´erne bredt anerkendt som en af Europas bedste backs. Han vandt Europa Cup for mesterhold tre gange med Bayern München. Inden Hansen drog til vesttysk fodbold i 1968, nåede han at spille 20 landskampe for Danmark og score to mål. I 1976 vendte Johnny Hansen tilbage til VB, hvor det blev til yderligere 17 landskampe. Johnny Hansen har scoret 3 mål i 45 landskampe, og i hvert fald to af dem mod Israel (3-1) og Finland (3-0) blev transmitteret i Danmarks Radio, men har ikke siden været offentlig tilgængelig og er formodentlig udgået af DR’s arkiver.

Tommy Troelsen debuterede for landsholdet helt tilbage i 1959 og kom ind som elegant midtbanespiller ved OL i Rom 1960. Den tabte OL-finale mod Jugoslavien og Troelsens smukke spil, hvor han elegant hopper over bolden, så Flemming Nielsen kan reducere for Danmark, kan i dag genopleves på YouTube, hvor det meste af guldkampen sensationelt er dukket op fra gemmerne. Indtil 1968 blev det til 16 landskampe og fem mål af fodboldtroldmanden fra Vejle. Udover målet mod selveste Yashin i 1965 blev det bl.a. til et hattrick mod Norge i 1968, der i anledning af Troelsens 75 års fødselsdag blev vist på dr.dk.

Kaj Poulsen fik et forrygende gennembrud. Han debuterede på landsholdet i juli 1965 mod Island og blev udnævnt som årets spiller senere samme år – som den første VB-spiller. Udlandet fik hurtigt øjnene op for den hurtige Vejle-wing, så allerede i 1966 røg Poulsen til Hannover 96. Det blev desværre ikke til flere landskampe. Kaj Poulsens eneste mål for landsholdet blev scoret på udebane mod Wales i december 1965, men målet er ikke bevaret for eftertiden, da landskampen ikke blev transmitteret i DR. 

Ole Fritsen nåede 6 landskampe inden han blev professionel i Groningen i Holland. Det blev til 3 mål, hvor føringsmålet i 1-1-kampen mod Grækenland i 1965 er bevaret i DR’s arkiver. Målet mod Norge kan også genopleves på dr.dk. Fritsen fortsætte sin fodboldkarriere som træner i VB gennem mange år og var ved sin død i 2008 en af de mest anerkendte VB-trænere.

Poul Bilde kom på landsholdet i 1965 som en landets farligste angribere. Det blev til 8 landskampe indtil 1968. Det blev ikke til mål på landsholdet, men flere oplæg bl.a. lagde Bilde bolden perfekt til klubkammeraten Troelsen i kampen mod Sovjetunionen i 1965. Efter karrieren lagde Bilde et stort arbejde i VB, hvor Bilde bl.a. var formand i en årrække

Ulrik le Fevre var den sidste til at debutere på landsholdet af de seks spillere. Inden le Fevre drog til Borussia Mönchengladbach i 1969 blev det til 28 landskampe og 6 mål. 3 af målene var mod Island i 14-2-sejren i 1967. Målene fra denne kamp er bevaret på DR’s hjemmeside Historisk Univers – 16 mål på godt 7 minutter er forrygende underholdende, heraf tre raketter fra Ulrik le Fevre fra stort set samme position på banen. Det sidste mål for landsholdet scorede le Fevre i 1974 i Aalborg mod Island på hovedstød, men det mål har ikke været vist siden - desværre.

En læreruddannelse på et seminarium kan i øvrigt føre til meget. 4 af de 6 spillere er læreruddannede.

I alt har Vejle leveret ikke mindre end 34 spillere til landsholdet. Det begyndte med centerforwarden Bent Sørensen, der i sin debutkamp mod Norge i 1953 scorede kampens eneste mål. 

Simon Neergaard-Holm

 

Til stede ved udstillingen: Tommy Troelsen, Ulrik Le Fevre, Johnny Hansen og Kaj Poulsen.
Udstillings materiale fra VB´s fantastiske år i 1965.
    
  
2014:

- VB provinsmester  - 31. maj 1914
- Vejle Stadion 90 år - 1. juni 1924


 
VB´s formand Søren Pagh Pedersen åbnede søndag den 25. maj den spændende udstilling og billedet til højre hvor Mr. VB løfter 100 års pokalen. 

For 100 år siden gik byen sammen om en pokal til VB

I disse økonomisk udfordrende tider er der noget trygt ved at besøge VB-museet, der er klar med to særudstillinger

af Torben Juhler

Mr. VB - Ejgil Jensen - står med en 100 år gammel pokal i hånden.

I det blankpolerede sølv dokumenterer inskriptionen byens følelser for Vejle Boldklub: " En pokal skænket Vejle Boldklub af borgere i Vejle til minde om provinsmesterskabet i fodbold." -Den pokal er meget aktuel i dag, sigerEjgil Jensen og stiller den på plads på hylden i VB museets udstilling.

Den tidligere VB-direktør hentyder til den aktuelle aktieemission og opbakning, som igen har fået afgørende betydning for klubbens overlevelse som professionel arbejdsplads.


Med hatten i hånden

VB har de seneste måneder bogstavligt talt stået med hatten i hånden i håb om at få opbakning blandt byens borgere og erhvervsliv.

Det var ikke nødvendigt, da VB vandt sin første af mange titler -det første provinsmesterskab.

Det var i 1914, og dengang tog byen selv initiativ til at forære klubben den historiske pokal.

Den står nu på en af de fremtrædende pladser i den særudstilling, VB museet åbner i forbindelse med VB's kamp mod FC Fredericia på søndag.

-Vi markerer de runde dage, og ud over 100-året for klubbens første mesterskab, markerer vi også, at det i år er 90 år siden, at Vejle Stadion blev indviet, fortæller Ejgil Jensen.


30 år uden mesterskab

Museet kunne også markere, at det i år er 30 år siden, klubben sidst blev dansk mester. Det har museet dog undladt. Til gengæld vil man senere i år lave en særudstilling om DBUs pokalturnering, der i år runder de 60 år, og som klubben i sin 123 år lange historie har vundet seks gange.

Men denne udstilling kredser om provinsmesterskabet med holdbilleder, kampreferater, pokaler og det flotte håndmalede diplom, som fulgte med klubbens førte titel, mens der er andre og sjove remedier fundet frem om stadions første 60 år.

Det gælder blandt andet en kopi af det første klubhus udført af chokolade.

-Det var en gave fra konditor Hilmar Jørgensen, der var medlem af VB's Venner, og hans søn, tidligere divisionsspiller Stig Jørgensen. De havde lavet den til klubbens 75-års jubilæum, fortæller Eigil Jensen.


Tre børn født i klubhus

Vejle Stadion er ikke ene om at runde de 90 i år.

Det gælder også to af seniorklubbens medlemmer, Robert Torntoft og Helge Olsen , som står ved et maleri af selvsamme klubhus.

Det smukke bjælkehus, der blev flyttet til Sellerup Strand, hvor det nedbrændte i 1997. I udstillingen kan man også se et 90 år gammelt ansættelsesbrev, som bærer underskriften fra den første stadionsinspektør Vilhelm Mejer. Han bestred jobbet fra 1924 og 45 år frem, og derfor var det helt naturligt, at alle tre børn, Carl Hermann, Grethe, der blev gift med den mangeårige VB-anfører Erik Skaaning, og Poul Mejer (som er på ottende pladsen over flest spillede flest VB-kampe), blev født i klubhuset.

Væltede tælleapparater

VB Museet får trykt en folder om udstillingerne, hvor man blandt andet kan læse om stadions lysanlæg, som ved ibrugtagningen i 1960 var regnet for at være det bedste i Nordeuropa.

-Den 6. november samme år blev der også sat stadionrekord med 25.000 tilskuere til en kamp mod AGF. Der kom så mange, at tælleapparaterne væltede, så folk måtte betale rundt ved kontrollørerne, fortæller det levende VB-leksikon med begejstring i stemmen.

Særudstillingen om Vejle Stadion og VB's første provinsmesterskab i klubhuset på Vejle Atletik Stadion kan besøges i forbindelse med 1. divisionskampen mellem VB og FC Fredericia søndag kl. 15. 


FAKTABOKS: SIV EKSISTERER STADIG

Samvirkende Idrætsforeninger i Vejle -SIV -var oprindeligt bindeled mellem byens idrætsklubber og de bevilgende myndigheder.

Foreningen blev stiftet i 1921 på initiativ af VB, Vejle Gymnastik Forening, Vejle Lawn Tennis Klub, Vejle IF, Vejle Atletik Klub og KFUM's Idrætsforening, og allerede tre år efter stiftelsen havde SIV samlet penge ind, så man sammen med Vejle Kommune kunne indvie Vejle Stadion.

-Indtægterne kom fra årlige sportsfester, og selvom der var tale om frivilligt arbejde, stod SIV også for driften af de kommunale stadions. Ikke kun Vejle Stadion, men også Vestre og Søndre Stadion indtil den første kommunesammenlægning i 1970, fortæller SIV's mangeårige formand, Mogens Christensen.

Efter den seneste kommunefusion overtog Vejle Idrætsråd SIV's opgaver, og i dag eksisterer SIV som en fond, der havde knap en million i formue i 2007.

Hovedparten af de penge er delt ud til lokale projekter, så formuen nu er godt 100.000 kroner.

-Donationerne er ikke længere så store, men vi har lige givet 20.000 kr. til en ledsagebåd til Vejle Roklub, siger formanden.


FAKTABOKS: STADION OVERSKRED BUDGETTET

Kommunale budgetoverskridelser er ikke kun et nutidigt fænomen.

Det var også tilfældet, da Vejle Stadion blev anlagt for 90 år siden.


Arrangement sammen med Fest I Vejle. 

Den 26 marts 2014 blev der afholdt et spændende åbent hus arrangement med Fest I Vejle som initiativtager.  Vejle Boldklubs sportschef Mads Bro Hansen havde et spændende indlæg med titlen - "fodbold før og nu" hvor der blev sat fokus på overgangen fra amatørfodbold til det at være professionel fodboldspiller i Vejle Boldklub. Mads kom også ind på hvordan klubben forener det at være professionel fodboldspiller og tid til uddannelse. Han blev undervejs i foredraget sekunderet af de to divisionsspillere - Kristian Fæste og Denis Fazlagic - som begge har spillet i VB's ungdomsafdeling inden de kom på VB's førstehold.

Efter en lille pause var det Ejgil Jensens tur til at fortælle om VB's historie og om hvorledes VB's museum var bygget op. Ejgil kom ind på hvorledes klubben blev etableret som cricketklub i 1891 og om de "2 guldalder"  som VB har oplevet. Han opfordrede Mads Bro til at vi snart fik VB's 3. guldalder.

Derefter var der rundvisning i museet hvor medlemmerne af  museumsudvalget var klar til at svare på spørgsmål.

Der var ca. 50 mødt op til det spændende arrangement og der skal lyde en stor tak til Fest I Vejle ved bestyrelsesmedlem Claus Nørøkse for et godt  initiativ.   

                             

 

 









Vejle Boldklub

Conny Laursen 

 

2013:

Museum hyldede VB's første landsholdsspiller

 

29. september markerede VB-museet, at det er 60 år siden, den første af 34 VB'ere fik debut på landsholdet

af Torben Juhler

VEJLE -" Han var et fint menneske og den spiller, der har haft den største betydning for Vejle Boldklub."

Roserne er store, når talen falder på Vejle Boldklubs første landsholdsspiller, Bent Sørensen.

I denne måned er det 60 år siden, han fik debut på Ullevål Stadion i Oslo i en landskamp mod Norge, hvor han blev matchvinder med kampens eneste scoring.

Lavede en særudstilling

60-året for debuten benyttede VB Museet i klubhuset på det oprindelige Vejle Stadion til at hylde klubbens 34 landsholdspillere gennem tiderne -og Bent Sørensen i særdeleshed.

VB-kæmpen, der selv var involveret i arbejdet med museet og en del af VB's Seniorklub, oplevede dog ikke selv udstillingen.

Bent Sørensen døde for godt to år siden i en alder af 85 år, men et af museumsudvalgets medlemmer, holdkammerat Knud Herbert Sørensen, betegner Bent Sørensen som klubbens mest afgørende spiller gennem tiderne.

Et meget fint menneske

- Allan Simonsen, Ulrik le Fevre og Johnny Hansen opnåede meget mere internationalt, men for klubben erBent den største. Han var lidt bedre end alle vi andre, og det var ikke kun på banen, men også udenfor.Bent var et meget fint menneske, og selvom han var landsholdsspiller, da jeg kom til Vejle, var han den første, der kom hen til mig.

- Han sagde, at hvis der var noget, han kunne hjælpe med, skulle jeg sige til, fortæller Knud HerbertSørensen, der selv blev klubbens tredje landsholdspiller.

Sammen med det øvrige udvalg mødte Knud Herbet Sørensen op, da udstillingen åbnede den 29. september. Det skete i forbindelse med VB's hjemmekamp mod Brønshøj, og Bent Sørensens familie, blandt andet børnene Søs og Lars, mødte op til åbningen af udstillingen.

Her kunne man blandt andet opleve den pokal, Bent Sørensen fik overrakt i 1953, da han blev kåret som årets fund i dansk idræt. Her var billeder fra hans landskampe, kampdragter og et samlet overblik over alle klubbens landsholdsspillere.


Faktaboks:

VB's 20 ÅR UDEN LANDSHOLDSSPILLERE

VB Museet markerede i efteråret, at det i år er 60 år siden, den første VB'er fik debut på landsholdet.

Men markeringen kunne også have et andet og langt mere trist indhold, for i år er det også 20 år siden, at man sidst kunne opleve en aktiv VB'er i landsholdstjeneste.

En af landets mest kendte talentfabrikker har problemer med produktionen, for udstillingens oversigt over landsholdsspillere viser, at den sidste VB-spiller på landsholdet var Mark Strudal.

Siden har talentfabrikken VB ikke været repræsenteret på A-landsholdet, selvom Morten Olsen i sin 13 år lange regeringsperiode har givet debut til 111 spillere.

På VB Museets oversigt spejder man forgæves efter Thomas Gravesen, der spillede på landsholdet efter Mark Strudal. At han ikke er med skyldes, at han først fik sin debut på landsholdet, da han var skiftet fra VB til Hamburger SV.


Faktaboks:

VIL GERNE HAVE BESØG

Vejle Boldklubs museumsudvalg har i flere år arbejdet på at indsamle og registrere historiske data til VB Museet i klubhuset på Vejle Stadion.

Udvalget mødes hvert onsdag og har efterhånden fået samlet et stort materiale, som de gerne viser frem.

Museet har åbent to timer før og efter hver hjemmekamp på Vejle Stadion, men det otte mand store udvalg håber også at se gæster i hverdagene.

-Vi har haft enkelte besøg af blandt andet skoleklasser, andre klubber og seniorer, men vi vil gerne have flere besøg. Et af målene med museet er netop at formidle klubbens historie, og vi synes, at vi har meget at vise frem. Klubben har jo vundet alt, hvad der vindes kan her i landet og klarede sig også godt ude i Europa, siger Knud Herbert Sørensen, et af museumsudvalgets otte medlemmer.

Museet har ikke åbent i hverdagene, men besøg kan aftales med " Mr. VB", Ejgil Jensen.

 

2012:

  

Besøg af BIFortid den 11. september 2012.

Efter invitation fra VB's bestyrelse (CL) besøgte 20 af BIFortid (tidligere aktive i Brande IF) medlemmer VB's Museum i klubhuset på det tidligere Vejle Stadion tirsdag, den 11/9 2012 kl. 10,00.  

Udover Conny Laursen fra VB's bestyrelse deltog museumsudvalget Keld Hansen, formand, Mogens Christensen, Norman Knop, Knud Herbert Sørensen, Robert Torntoft og Ejgil Jensen, samt Niels Præstegaard, Johnny Hansen, Gert Roland og Iver Schriver i arrangementet. 

Keld Hansen bød velkommen og orienterede kort om klubbens historie, hvor der kun var kricket på programmet indtil omkring 1904, hvor fodbold lidt efter lidt blev helt dominerende.

Mange af gæsterne kunne fortælle spændende oplevelser fra deres aktive tid, hvor Brande IF havde spillet i Danmarksturneringens 3. Division og haft spillere af meget høj klasse. Poul Munkholm huskede med stor glæde tilbage på Vejle Stadion, hvor han for 58 år siden havde forstærket VB i en kamp mod Milan.


 

Jan Svendsen fortalte om BIFortids aktiviteter, takkede for besøget og håbede, at et genvisit senere kunne blive aktuelt. Som en gave til VB's museum havde Jan Svendsen medbragt BIF's 100 års jubilæumsbog. (stiftet 1906)
EJ 

 

2011:

Gårslev Kulturforening den 18. september 2011 

Besøgte i søndags VBs Museum i klubhuset på Vejle Stadion.

Jørgen Markussen, der bor i Gårslev og er medlem af kulturforeningen og er i VB fra 1965 til1981 er noteret for 324 tællende kampe og bl.a. for to danske mesterskaber og for tre af de seks gange VB har vundet DBUs Landspokallturnering. Jørgen var angriber og topper listen over VBs målscorere i 1. Division (bedste række) med 106 mål. Derudover er Jørgen blandt VBs 34 A-landsholdspillere. Jørgen, der stod bag arrangementet, fortalte om sin lange spillerkarriere. Han var så heldig at have fodboldbanen i Hjortsvang som nabo og den blev brugt flittig indtil han først merldte sig i Åle og senere i den lokale klub i Tørring, inden turen for mere end 45 år siden gik til de store oplevelser i VB. Der var mange og de var rigtig store og spændende.

Tommy Troelsen, 16 A-landskampe, et dansk mesterskab, to gange vinder af DBUs Landspokalturnering m.m.m. underholdt forsamlingen inden den planlagte rundvisning. Tommy Troelsen var som sædvanlig veloplagt og fortalte anekdoter - både nogle, som nogen måske tidligere havde hørt og nye morsomme, der netop passede til den situation, han omtalte.

Tommy begybdte sin flotte karriere på divisionsholdet som 17-årig, mere end 10 år før Jørgen, så det var mere end 25 år fra VBs gyldne periode fra klubbens første danske mesterskab i 1958 til DBUs Landspokalturneeing blev vundet i 1981 for sjette og indtil nu sidste gang.

Det var en rigtig god eftermiddag. Desværre blev der ikke tid nok til at se hele udstillingen studere udstillingen, fordi selskabet også havde kampen VB-FC Fredericia på programmet, men det kan nås en anden gang.

VB Museet er åbent i forbindelse med alle Danmarksturneringens kampe på Jokri Park.

Tak til Gårslev Kulturforening for besøget samt Jørgen Markussen og Tommy Troelsen for underholdningen og bidrag til klubbens historiebog.

Ejgil Jensen


Markering af 25 året for VB´s femte Danske Mesterskab i 1984: 


Det er helt præcist den 18. november, det er 25 år siden VB vandt klubbens femte – og foreløbig sidste danske mesterskab. Holdet blev fejret i forbindelse med VB’s sidste hjemmekamp i efteråret på det ny Vejle Stadion, hvor godt 3.600 tilskuere overværede kamp og jubilæumsforestilling.

Med Poul Erik Bech, Ulrik le Fevre og Kay Winther i spidsen for de 16 danske 1984-mestre blev holdet præsenteret i pausen mellem VB og Kolding FC og igen hyldet for det efterhånden alt for længe siden femte danske mesterskab.

Efter at VB for nylig havde sendt Brøndby ud af indeværende DBU Landspokalturnering havde de mange fremmødte VB-tilhængere håbet og ikke mindst jubilarerne ønsket sig en sejr i efterårets sidste hjemmekamp i Viasat-turneringen i gave, men VBerne havde en offday, så dette blev desværre ikke imødekommet.

Julian Barnett, John Laursen, Brian Bertelsen (Schweiz), Peter Kjær (arbejde), Knud Herbert Sørensen (brokoperation) og topscorer Steen Thychosen. (arbejde) havde meldt fra, men Jørgen Bach Andersen, Tommy Andersen, Kurt Bakholt, Gert Eg, Peter Hansen, Per Jørgensen, Troels Knudsen, Henrik Lund, Alex Nielsen, Ole Møller Nielsen, Michael Damm Pedersen, Henrik Ravn, Allan Simonsen, John Sivebæk og Torben Sørensen mødte op og de fleste med damer. Enkelte havde taget deres halvvoksne sønner med, så de også kunne opleve lidt af den atmosfære fra den tid fædrene fodboldmæssigt var på toppen.

Jubilæumsarrangementet tog sin begyndelse i det nye museum i klubhuset på det gamle Vejle Stadion, som man er i fuld gang med at indrette. I anledning af det aktuelle jubilæum indgik meget materiale med erindringer af forskellig slags og ikke mindst det flotte DBU- trofæ, VB vandt til ejendom i 1984.

VBs formand Kaj Kohave bød velkommen og benyttede lejligheden til på klubbens vegne endnu en gang at takke hver især for deres indsats og optræden i kampene, som gennem mange års forløb har bidraget til at skabe det brand VB har fået og fortsat har.

Inden VB-Kolding FC kampen deltog spillerne i VIP arrangementet med de imponerende mange sponsorer og efter kampen blev dagen afsluttet i det gamle klubhus med servering af smørrebrød.

Spillerne fra mesterholdet bliver her præsenteret i halvlegspausen mellem VB og Kolding FC.
Efter at VB for nylig havde have sendt Brøndby ud af indeværende DBU Landspokalturnering havde de mange fremmødte VB-tilhængere håbet og ikke mindst jubilarerne ønsket sig en sejr i efterårets sidste hjemmekamp i Viasat-turneringen i gave, men VBerne havde en offday, så dette blev desværre ikke imødekommet.

Alex Nielsen kom til VB som klubbens første kontraktspiller i 1977. På spillernes vegne takkede han for de mange års samarbejde og for initiativet til dagens arrangement. Han takkede som anfører på spillernes vegne for de mange år i VB og de mange oplevelser og den betydning hans tid i VB har haft for ham personlig. Han har oplevet, at det ikke er ligegyldigt hvilken klub, man kommer til eller hvordan den fungerer og at der forskel på at spille i en klub eller for en klub.


Jubilæums markering af "50 året for vinder af DBU's landspokalturnering" i 1959
På torsdag er det 50 år siden VB Kristi Himmelfartsdag, den 7. maj 1959, mødte AGF i Idrætsparken i finalen i DBUs Landspokalturnering 1958/59
Kampen blev overværet af 33.000 tilskuere, der ikke alle var komnmet på plads og så Poul Mejer score og give VBerne en drømmestart efter blot to minutter. Men AGF fik udlignet, så finalen sluttede 1-1 og da der ikke blev scoret i den forlængede spilletid, skulle der efter dengang gældende regler spilles en helt ny finalel den 3. juni1959. Det var en hverdags aften, så der kom 17.000 tilskuere".
Kun Peter Poulsen, populær som "Peter Pind" var ukampdygtig og blev erstattet af den 20-årige debutant Palle Brinch.
De øvrige 10 VBere var Erling Sørensen, Kai Johansen, Poul Jensen, Knud Herbert Sørensen, Erik Skaaning, Gunnar Jørgensen, Svend Andersen, Tommy Troelsen, Henning Enoksen og Poul Mejer.
VB vandt som bekendt 1-0 og fik dermed anden aktie i DBUs smukke landspokal.
Det var Henniong Enoksen der scorede og han var sammen med de fleste af de øvrige finalespillere og reservemålmand Flemming Trøst Poulsen og  koner med til at markere 50-året for VB-triumfen.
Tre af spillerne, der var med til at sikre VB pokalen, Svend Andersen, Tage Hveisel Hansen og Poul Mejer er nu døde,
 
Det er Svend Andersens kone, Inga, også, men Lis Hveisel Hansen og Jytte Mejer var inviteret og deltog sammen med spillerne i  VBs jubilæumsarrangement i lørdags på Vejle Stadion, hvor VBs næstformand Henrik Jacobsen hyldede og takkede  de efterhånden lidt ældre spillere for deres præstationer den gang og betydning, bl.a. pokalsejren, der var med til, at den flotte pokal senere blev klubbens ejendom.. Adm. direktør i VBS, Henrik Tønder, der ligesom det var tilfældet for Henrik Jacobsen, af aldersmæssige grunde ikke huskede spillerne og kampene fra 1959, men selvfølgelig læst om dem og kunne tilføje, at hans mor kunne og at hun yderligere havde haft fornøjelsen af at have haft Henning Enoksen som lærer, da han var bosat og underviste i det sønderjyske..
Alle havde glædet sig til igen at mødes og der blev snakket meget om de mange gode og uforglemmelige minder fra den gang. Tommy Troelsen, der har et arkiv med alt, af  historisk værdi og hukommelse fra hans mangeårige tid i VB, underholdt deltagerne med herlige oplevelser i forbindelse med kampe og træning under Frits Gotfredsen, der bl.a. var klubbens træner i 1959.  Rigtig sjovt, underholdende og spændende for både spillerne og arrangementets øvrige deltagere, bl. a. JBUs Veteranklubs medlemmer, der i forbindelse med andet møde i klubhuset var til stede.
Erik Skaaning sikrede sig at alle fik skrevet i en af klubbens gæstebøger og takkede Henrik Jacobsen og klubben for arrangementet og for at bestyrelsen fortsat husker de gamle spillere.

EJ
50 året for "The double i 1958"
Det er nu 50 år siden VB vandt ”The Double” i 1958. Det blev søndag 07. december markeret med invitation af spillere med ledsager fra holdet i 58 og repræsentanter for Museumsudvalget, Vejle Kommune og VB bestyrelser.

Det blev en dejlig VB dag med sammenkomst i klublokalet, hvor museumsudvalget havde arrangeret en særudstilling for årene fra VB`s start i 1891 til 1958 med ”The Double” som højdepunkt.
Kaj Kohave bød velkommen til de 38 deltagere og omtalte 58-begivenheden som starten på VB`s flotte fodbold historie, og det positive samarbejde med Vejle Kommune og opbakning fra VB bestyrelserne til musumsudvalget som grundlag for det videre arbejde hen imod en åbning af VB`s museum forhåbentlig i det kommende år.

Det blev en minderig fodboldeftermiddag, hvor Peter Sikær fortalte om kampen mellem VB og Esbjerg fB 13. august 1947 i Vejen og overrakte museumsudvalget et tryk af VAF`s omtale af kampen på forsiden af avisen med en bemærkning til nutidens journalister om, hvordan referater kan præsenteres.
Leif Skov fortalte om hans mangeårige interesse for VB, der startede tilbage i 1920èrne, hvor hans far spillede i VB. Leif Skov har fulgt VB lige siden og kunne huske de store kampe i 1958, hvor først Pokal og siden Mesterskab blev vundet, så VB blev den første danske fodboldklub, der vandt ”The Double”.
Lars Skou fortalte om udviklingen i fodboldens verden med den positive udvikling for VB, hvor der er megen fokus på det forretningsmæssige i VB Sport men også med fokus på fortsat godt samarbejde med VB amatører. LarsSkou overrakte museumsudvalget en check på 50.000 kr. til den videre opbygning af Museet og sluttede af med et VB leve.
Tommy Troelsen fortalte om hans tid som den yngste spiller på 58 holdet og supplerede med mange gode fodboldhistorier fra dengang og mente at han fortsat var lige så hurtig som dengang. Det gav anledning til flere bemærkninger om at ”det nok var rigtigt”.
Erik Skåning, holdets anfører, fortalte i rim om de mange oplevelser fra dengang og erfter blev der rig lejlighed for alle til at studere de mange plancher, billeder og pokaler fra 1891-1958, som museumsudvalget havde fået klar til dagen.
Derefter deltog alle inviterede i VIP arrangementet på det nye Stadion før kampen mos Esbjerg fB og i pausen blev de seks spillere fra 58-holdet Erik Skåning, Kaj Johansen, Tommy Troelsen, Erling Sørensen, Knud Herbert Sørensen og Gunnar Jørgensen præsenteret på stadion og fik overrakt blomster.
Afsluningsvis var hele holdet med ledsagere tilbage i kublokalet og spiste smørrebrød, sang klubsangen fra 58 og der blev fortalt historier og pigerne fik blomster.

VB siger tak for endnu en dejlig VB dag med gode minder.

Kaj Kohave

 

Luk