Menu

Referater fra 2022

Møde VB´s Seniorklub den 6. juni 2022.

I formandens fravær bød Conny Laursen velkommen til dagens ca. 60 deltagere og gæstedeltageren, Ole Østergaard.

Mødet blev indledt med mindeord om afdøde medlem, Carsten Andersen, der gik bort den 16/5 2022 – 70 år gammel. Carsten opnåede 71 kampe på klubbens førstehold og scorede 10 mål. Han var med på holdet ved pokalsejren i 1975 og mesterholdet i 1978.

Efter sin aktive karriere var Carsten træner i klubben, dels i ungdomsafdelingen og dels i pige-/kvindeafdelingen, som har var medvirkende til at få etableret. Han sluttede som oldboys- og veteranspiller, og han opnåede således at spille på samtlige herreseniorhold i klubben.

Forsamlingen mindedes Carsten ved et øjebliks stilhed.

 

Carsten Andersen - arkiv billeder VB´s Seniorklub.

For nylig blev 72-holdet fejret i 50-året for DM-titlen ved et arrangement på Vejle Stadion i forbindelse med den hjemmekamp, hvor førsteholdet igen rykkede ud af Superligaen. Det skete i øvrigt i 70-året for VB´s oprykning i 1952 fra 3. division til 2. division. På dette hold spillede vort æresmedlem, Otto Ejsing, der modtog behørig hyldest. Kampen dengang mod Odense KFUM blev tabt 2-3, men det var ikke nok til at forhindre oprykning.

  

Herefter var der flasker til fødselarerne, Jørgen Mejer (65 år den 5/5 2022) og Mogens Troelsen (75 år den 23/5 2022).

 

Ordet blev efterfølgende givet til dagens foredragsholder, Gert Eg, som havde lovet at berette om sin deltagelse som rigsretsdommer i den sidste år afsluttede sag mod forhenværende minister, Inger Støjberg.

Gert har siden 2020 været en af de 15 dommere, der udpeges af Folketinget. Herudover består Rigsrettens dommerkollegium af 15 højesteretsdommere.  I den seneste sag mod Inger Støjberg deltog dog kun 13 folketingsudpegede dommere og tilsvarende antal højesteretsdommere. 2 af de 15 folketingsudpegede dommere var inhabile, hvorfor også 2 højesteretsdommere måtte udtræde af dommerkollegiet, så pariteten blev bevaret.

Gert gennemgik kort den historiske baggrund for Rigsretten, der blev etableret som institution ved grundloven af 1849. Siden har der alene været i alt 6 rigsretssager inkl. sagen mod Inger Støjberg, og i det 20. århundrede kun 2 sager. Gert modtog i 2020 brev fra partiet Venstres topledelse om, at han af partiet var udpeget som rigsretsdommer for en 6-årig periode. Han kunne dog takke nej, men betænkte sig ikke så længe, da der alligevel nok ikke var udsigt til endnu en rigsretssag i valgperioden!

Tiltale for rigsretten kan alene rejses af folketinget og mod ministre for deres embedsførelse. Med 15 politisk udpegede dommere kan der være risiko for, at politiske hensyn spiller en stor rolle ved folketingets tiltalerejsning, men Gert er med baggrund i sit kendskab til dommernes holdninger af den absolutte opfattelse, at de udpegede dommere har bevaret deres integritet og i enhver henseende har lagt politiske hensyn til side. Domsresultatet med 26 stemmer for domfældelse og 1 stemme for frifindelse bekræfter vel dette.

Under pauserne i rigsretssagen var der jævnligt mulighed for uformelt samvær med de øvrige dommere. Der blev talt meget om fodbold. Flere af de øvrige dommere er inkarnerede tilhængere af superligahold rundt omkring i landet. Efter rigsretssagens afslutning fik den kommende højesteretspræsident, Jens Peter Christensen, overrakt en VB legendetrøje med Gerts navn på ryggen.

Foredragsholderen modtog velfortjent applaus og en flaske for et yderst interessant indlæg om, hvad der må anses som et historisk indslag i dansk politik.

Conny kunne oplyse, at næste møde er den 2/8 2022, hvor Ove Pedersen er foredragsholder.

Endvidere kunne det oplyses, at den nye vej mellem Fredericiavej og Gl. Havn vil få navnet: Ejgil Jensens Vej.

Ref.: Hans Jørgen Lund / billeder Thorben

Efter mødet tog 10 medlemmer af Seniorklubben til Hedensted for at spille golf i regnvejr. Vi hyggede os i godt fire timer og fik en velfortjent øl i klubhuset efter matchen.

Vinder blev Gert "Børkop" med 35 points foran Jan Faber med 33. points.

Ref.: Conny

Møde VB´s Seniorklub den 3. maj 2022.

På selve VB’s 131-års fødselsdag kunne Kaj Kohave byde velkommen til Seniorklubbens møde, der var helliget fejring af 72-holdet.

Lars Werge, der skriver på en bog om klubben, var med som gæst.

 Lars Werge og Kaj Kohave

Medlem af Aktivitetsudvalget, Knud Nørregaard, kunne indlede ved at lade tankerne gå tilbage til VB anno 1972. Formand Erik Skaaning kunne på den årlige generalforsamling glæde sig over VB’s danske mesterskab i 1971, og kasserer Poul Meyer kunne præsentere et flot regnskab.

Ungdomsafdelingen var stor med 21 11-mands hold og 390 medlemmer, DS vandt sin kreds, og VB var på tur til Kenya …

 

Knud og Tommy.

Tommy ”Kuglepen” Poulsen tog nu over og præsenterede 72-holdet, som for anden gang i klubbens historie vandt The Double. Noget, kun tre andre klubber i Danmark har præsteret. (FCK fire gange, AGF tre gange, VB og Brøndby hver to gange).

Efter 1971-DM havde Joszef Szentgyørgyi overtaget trænerposten, og han lagde vægt på at styrke forsvaret.

I turneringen lå VB i kalenderårsturneingen 1972 nr. 3 efter foråret, men med 10 sejre i træk i efteråret sikrede klubben sig mesterskabet. Meriterende var især 5-1 sejren over den værste konkurrent, B 1903. Champagnen sprang i Nykøbing, hvor VB i den tredjesidste kamp med en 2-1 sejr over B 1901 sikrede sig trofæet.

VB kunne således godt tillade sig at tabe 1-5 til Hvidovre i turneringens sidste runde.

Landspokalen kom hjem med en 2-0 finalesejr over Fremad Amager i Idrætsparken. Allan Simonsen og Jens Jørn Jensen scorede.

Tommy kunne nu præsentere de 12 tilstedeværende spillere fra 1972-holdet:

Iver Schriver, Finn Hansen, Jens Jørgen Jensen, Erik Pedersen, Gert Jensen, Torben Knop, Arne Stockfisch UK, Palle Just, Finn Johansen, Allan Simonsen, Conny Laursen, Tommy Hansen og Jørgen Markussen.

Alle disse samt tidl. UK-medlem Arne Stockfisch fik hver overrakt en flaske.

Niels Chr. Hüttel, Flemming Serritslev og Jens Ole Andersen kunne ikke være til stede.

Karsten Lund, Ole Fritsen, Niels Wodskou, Paul Mailand og Kell Meyer er alle afgået ved døden.

Gert Eg kunne sluttelig dirigere et VB-leve for de gamle triumfatorer.

Der var også en flaske til Tommy Poulsen for kyndig præsentation af holdet, ligesom der var fødselsdagsflasker til Knud Engedal (80 år) og Torben Jensen (75 år).

  

Knud Nørregaard overbragte en hilsen fra Erling Sørensen på Endelave, og samme Nørregaard kunne selv til sidst lede fællessangen af ”Her kommer Vejle B…”, hvis oprindelse er en smule uklar …

Referent: Ole Kristensen - foto: Thorben/Conny

Møde i VB´s Seniorklub den 5. april 2022.

Kaj Kohave bød velkommen til nyt medlem Max Rasmussen, som er godkendt.

Formanden kunne samtidig meddele, at Erling Rasmussen har meldt sig ud pga. alder og stor afstand.

Ordet blev nu givet videre til dagens indlægsholder, Jørn Simmenæs.

 

Jørn er årgang 1961 og blev efter 70 kampe for Horsens hentet til VB af Ole Fritsen. Han debuterede i Nørreskoven i 1983 sammen med Kurt Bakholt i en kamp mod OL-landsholdet. Det var samme år, som en anden ”Simme”, Allan Simonsen, gjorde comeback i den røde trøje, hjemvendt fra Charlton.

Simmenæs, der nåede ni tællende kampe for VB’s førstehold, husker især træningslejren til Barcelona, ligesom 1-0 sejren i Brøndby med Michael Laudrup på holdet står stærkt i erindringen. Laudrup blev senere hans gode ven. I den sidste kamp i sæsonen, som VB sluttede på en ottendeplads, nåede Simmenæs også at komme på scoringslisten i sejren over Køge.

Efter det år forlod han atter klubben for at returnere til Horsens og drive en sportsforretning – noget, han med VB’s mesterskab året efter i dag fortryder …

Siden 1972, da Leeds United vandt FA Cup’en, har Jørn Simmenæs været svoren tilhænger af klubben, og han fortalte om de hvidblusedes rejse fra Dirty Leeds til Beautiful Leeds. Videoklip fra gamle kampe, som mere mindede om en MMA-turnering, dokumenterede, hvorfor klubben fik førstnævnte, lidet positive tilnavn ...

Flere titler – og en plads i EC-finalen i 1975 med et nederlag til Bayern München – blev efter nedrykning i 2004 afløst af 16 års tristesse, hvor klubben var helt nede og vende i League One.

Men en dygtig ledelse hentede succestræneren Marcelo Bielsa, som bragte holdet tilbage i Premier League i 2019.

Simmenæs giver Bielsa æren for Leeds’ genfødsel, om end argentineren for nylig er blevet fyret efter store nederlag til topklubberne.

Bielsa, der har været en stor inspirator for andre trænerlegender som Guardiola, er kendt som en stor analytiker og faderen til moderne fodbold. Hans filosofi er løbevillighed med op til 70 procents boldbesiddelse og højt pres de resterende 30. Målet er underholdende fodbold, og han har ifølge Jørn Simmenæs foræret Leeds en spillestil.

Jørn har i dag en af Europas største samlinger af Leeds-trøjer, han arrangerer jævnligt ture til klubbens kampe, har indrettet et Leeds-fanrum i sommerhuset og stod bag en samarbejdsaftale mellem Leeds og AC Horsens.

Jørn Simmenæs er også ophavsmand til en bog om klubben, og til Seniorklubben skænkede han tre eksemplarer, som senere kan bruges til bortlodning.

Forsamlingen takkede med et varmt bifald for et interessant foredrag af et virkeligt passioneret menneske.

Kaj Kohave kunne afslutningsvis hilse fra VB’s Venner og den nye formand Johnny Hyldig og efterlyse hjælpere til kiosk under førsteholdets kampe.

Inden klubsangen var der fødselsdagsflasker til Arne Stockfisch (85 år) og Eluf Troelsen (75 år).

 

Næste møde er 03-05 på Gl. Stadion, hvor 72-holdet hyldes for The Double.

Referent: Ole Kristensen - foto: Torben Jensen 

 

Møde i VB´s Seniorklub den 1. marts 2022.

Kaj Kohave kunne byde velkommen til marts måneds møde og straks give ordet til dagens indlægsholder, Superligaholdets træner, Peter Sørensen. Foredraget formede sig som et talkshow med tidligere sportsredaktør Tommy Poulsen som skarp interviewer.

 

Peter Sørensen var allerede for 15 år siden tilknyttet VB-som ass. og har siden dengang altid ønsket at komme tilbage, hvilket så lykkedes kort ind i sæsonen 21-22 med fyringen af Carit Falch.

”Det var et hårdt tidspunkt at komme ind på. Der var mange spillere, hvoraf mange var nye, og holdet sejlede,” konkluderede Sørensen.

Et lavpunkt blev nået med 0-6 nederlaget i Odense, men derefter er der kommet mere styr på spillet, og VB har vundet tre kampe mod direkte konkurrenter.

Inden foråret lagde PS vægt på at få skåret den alt for store trup ned.

”10 mand kunne snildt undværes og er enten blevet solgt, udlejet eller ophævet. I stedet er der kommet en 3-4 stykker ind, som har højnet niveauet – også til træning!”

Peter Sørensen har været klar over, at der skal vindes mange kampe – uafgjort batter for lidt – for at lukke hullet til de foranliggende. Derefter er holdet gået over til at spille med to i stedet for tre stoppere og har derfor tilknyttet Raúl Albentosa som makker til Kolinger i midterforsvaret.

”Vi taler ikke mirakler,” siger Peter Sørensen om muligheden for at komme over stregen, ”men afstanden til især FCN må ikke overstige de nuværende fem point inden nedrykningsspillet!”

På Tommy Poulsens spørgsmål kom Peter Sørensen ind på rekrutteringen af spillere til VB

Han påpegede, at ejerskabet har et internationalt netværk, som muliggør tilknytning af eksempelvis erfarne Raúl, som man ellers ikke ville komme i nærheden af. Omvendt betyder ejerskabet også en gennemgang af mindre brugbare spillere, som kommer som en slags vennetjenester.

PS fastslog, at VB er en international klub, som i lighed med mange andre klubber har sit netværk uden for hjemlandet. Alle kan dog engelsk, så PS ser det ikke som et stort problem:

”Det handler om kvalitet – ikke nationalitet!”

På Tommys spørgsmål om de manglende udebanepoint svarede PS, at VB havde været snublende nær ved at vinde i Brøndby, som måske er landets sværeste sted at spille, så der ligger ikke noget kompleks i den dårlige statistik.

Der er dog meget at arbejde med for PS og hans - sammenlignet med topklubberne - beskedne trænerstab.

”Vi skal dække bedre op, undgå unødvendige frispark på kritiske steder og selv afslutte angrebene bedre!”

PS finder det ikke sandsynligt, at han fortsætter i klubben efter sommerferien i tilfælde af nedrykning. Han betonede, at det er betydeligt hårdere at være træner for en bundklub end for en midterklub.

Han betragter Silkeborg IF som sin klub.

”Der er jeg født, der har jeg spillet, og der har jeg været træner.”

Han mener, Kent Nielsen har det nemmere i SIF i dag, fordi han selv har kunnet skabe et hold til kunstgræs, i forhold til dengang PS rykkede op med spillere, som mere var græsspillere, og prompte rykkede ned igen.

Peter Sørensen nævnte Ove Christensen, Viggo Jensen og især Ståle Solbakken som trænere, der har inspireret ham.

Hans håb for VB’s fremtid er mere kontinuitet og bedre træningsbetingelser.

”Banerne i VB Parken er ganske enkelt ikke gode nok!” fastslog Peter Sørensen.

Sluttelig så træneren på Tommy Poulsens foranledning tilbage på tiden som klubkammerat med Zladan Ibrahimović i Malmø.

Ligeledes mindedes han, hvor snublende tæt han selv havde været på en landskampdebut. Han var udtaget til en venskabskamp i Finland og varmede op for at blive sat ind, men da hans begejstring for at skulle spille venstre back ikke var påfaldende, holdt Ricardo ham ude, og chancen kom aldrig igen …

Kaj Kohave kunne med en flaske belønne Peter Sørensen for et interessant indblik i trænerverdenen.

 

Tommy ”Kuglepen” Poulsen er blevet fuldgyldigt medlem af Seniorklubben. Han så sin første VB-kamp i 1958, da klubben blev mester med en 7-1 sejr over Skovshoved. Siden har han både som sportsjournalist og privat fulgt Horsens og VB tæt, ligesom han i 17 år har været formand for Hornsyld. Han er indehaver af Danmarks måske største VB-arkiv.

Knud Nørregaard havde taget den tidligere VB’er og landsholdsspiller Max Rasmussen med. Max vil muligvis gerne være medlem igen og bad forsamlingen bære over med evt. forglemmelser fra hans side – det skyldes begyndende Alzheimer.

Der var fødselsdagsflasker til Lars Hansen (70 år) og Børge Hansen (75 år).

 

Mødet i april bliver med Jørn Simmenæs, i maj fejres 1972-mestrene på Stadion, og Gert Eg runder forårssæsonen af ved junimødet.

Efter klubsangen mindede Hans Jørgen Lund forsamlingen om kontingentbetaling, kr. 100,-  for 2022. Der er endnu 30 restanter.

Referent: Ole Kristensen - foto: Thorben/Conny

 

Generalforsamling tirsdag den 1. februar 2022 - Vejle Stadion - Wulff Lounge.

Mødet var henlagt til Vejle Stadion, da vores foredragsholder denne gang var direktør Henrik Tønder. Der var mødt 50 medlemmer op til det spændende foredrag og seniorklubbens generalforsamling.

Referat v/ Ole Kristensen

I Kaj Kohaves fravær kunne Conny Laursen byde velkommen til årets generalforsamling. Han gav dog først ordet til månedens foredragsholder, VB’s direktør, Henrik Tønder.

Tønder stammer fra Bredebro, og efter et enkelt år hos EfB, da han var 14, kom han til VB som 15-årig – efter også at have fået tilbud fra Brøndby.

Han og hans agent (moderen) blev mødt af Ejgil Jensen, Poul Erik Bech samt en rød løber i Skyttehuset, og han havde nogle gode år i den røde trøje som junior- og ynglingespiller.

Henrik tog herefter temperaturen på professionel fodbold i Danmark og førte forsamlingen gennem nogle af de problematikker, man møder til hverdag.

Topfodbold er i dag forretning. En væsentlig indtægtskilde for klubberne er – udover sponsorater, kampindtægter og merchandise - TV-indtægterne, som for Danmarks vedkommende er Europas næsthøjeste målt på indbyggertal. En klub i bunden af Superligaen modtager årligt 14-16 mill. i TV-indtægter, og der er nu spændt et sikkerhedsnet ud under nedrykkere, så de får 7-8 mill. i ”faldskærmspenge.” Dette til gengæld for, at Danmark har Europas højeste degraderingsrisiko med en sjettedel nedrykkere fra SL. Den nuværende TV-aftale løber til 2025, hvorefter der ifølge Henrik er udsigt til flere rettighedsindehavere.

Det er TV, der bestemmer spilletidspunkter. Brøndby er den mest populære klub at vise – VB er nr. 6 i rækken.

Tønder præsenterede noget statistik for 3F Superligaen, hvor trænere i gennemsnit holder 1 år og 7 mdr., mens det er 2 år og 2 mdr. for sportschefer.

Storklubber som FCK og FCM har handlet for godt 100 mill. i afvigte transfervindue, og afstanden mellem de bedste og de næstbedste øges.

Trenden går mod flere udenlandske ejere – med skiftende resultater. FCM er fx en succes, Vendsyssel var det modsatte.

Udenlandske investorer fokuserer hovedsageligt på det forretningsmæssige. Sådan er det også i VB, men det er ifølge Henrik kun positivt, for det er vigtigt, at der er økonomi til at drive Akademiet.

Der jongleres med mange millioner i klubben. En ny hybridbane på Stadion anlægges til sommer formedelst 4 mill., ligesom klubhuset i VB Parken med investorhjælp udvides for 12-14 mill., så den professionelle afdeling kan flytte til Lysholt. Banerne i VB Parken er i for ringe stand og skal have et løft.

Også spillerlønninger er en stor post på budgettet. Den gennemsnitlige SL-spiller tjener gennemsnitligt 1-1,1 mill. årligt.

Klubberne skal også finansiere et øget antal ansættelser i specialfunktioner, fx på analyse- og sundhedsområdet.

Akademierne bliver stedse dyrere at drive – for VB’s vedkommende er akademibudgettet steget med 100 % siden 2016.

Fokus på SL bliver stadig større, ikke mindst i kraft af SoMe, hvor tonen er hård.

Vedr. VB’s transfervinduer lagde Henrik Tønder ikke skjul på, at sommervinduet 2021 ikke var godt nok. De tilknyttede spillere var ganske enkelt ikke gode nok.

Et fokuspunkt i dette vindue har været at skære ned i den 30 mand store trup, så spillere uden udsigt til fast spilletid er sluset videre. Eksempelvis Schoop til Helsingør, Viljo til svensk fodbold og Saied til Qatar.

Til gengæld er tilknyttet keeperen Lucas Johansson fra Kalmar, kantspilleren Babayan (tidl. Hobro) fra Cypern, den spanske midtstopper Albentosa, ghanesiske Ofori til midtbanen og sidst offensivmanden Elvius fra HB Køge.

Unge løver som Hetemi, GG, Provstgaard og Høllsberg er med på træningslejren i Tyrkiet og kommer formodentlig til at spille en rolle.

Tønder understregede, at salgsemnet Allan Sousa bliver i klubben i foråret i forsøget på at undgå nedrykning. Skulle det værste ske, står klubben dog ifølge direktøren økonomisk stærkt i tilfælde af degradering til NordicBet Ligaen, og man vil i påkommende tilfælde satse på en straksoprykning.

Efter spørgsmål fra salen kunne forsamlingen med applaus og Conny Laursen med flaske kvittere for et yderst informativt indlæg fra VB’s direktør.

Flasker var der ligeledes til Ole Olesen, som er blevet 75. Erling Sørensen (85) og Carsten Andersen (70) har deres til gode.

 

Ole Olesen 75 år og Finn Johansen nyt medlem

Alfred Lindholm er gået bort og blev mindet af medlemmerne.

John Sivebæk (ikke til stede) er nyt medlem i lighed med Finn Johansen.

Finn er tidligere divisionsspiller, ligesom han har bestridt en lang række hverv i klubben, som han været tilknyttet siden 1969. Træner, holdleder, medarbejder i salgsafd. og ikke mindst materialeforvalter.

Herefter gik man over til generalforsamlingen, hvor Gert Eg som vanligt valgtes som dirigent.

Conny Laursen kunne på bestyrelsens vegne aflægge beretning og fortælle om et coronaramt 2021, som kun rummede fem arrangementer: En fejring af 71-holdet, foredragsmøder med Allan Simonsen, Viggo Jensen og Mads Hansen samt julefrokosten (dækket af DR).

Seniorklubben har pt. 85 medlemmer, og Conny takkede alle udvalg.

Hans Jørgen Lund gennemgik regnskabet, som takket være donationer fra Jens Sørensen og Allan Sørensen går i nul, skønt der pga. de fåtallige arrangementer ikke blev opkrævet kontingent i 21.

Med indtægter (netop donationerne) på 8000,- og udgifter på godt 7974,- viser resultatet et overskud på kr. 26,-

Egenkapitalen er på godt 23.000,-.

Kaj Kohave, Conny Laursen og Hans Jørgen Lund genvalgtes til bestyrelsen.

Tommy Hansen er udtrådt af aktivitetsudvalget, men da de genvalgte Knud Nørregaard og Finn Hansen, som har Seniorklubbens formand til hjælp, ikke mente, der var behov for flere, blev udvalget ikke suppleret op.

Conny Laursen, Gert Roland og Hans Jørgen Lund udgør stadig festudvalget, mens Otto Ejsing er revisor.

Kontingentet blev fastsat til kr. 100,-

Under eventuelt kunne Knud Nørregaard forudskikke, at marts måneds foredragsholder bliver Peter Sørensen, mens Gert Eg underholder i maj.

Gert Eg kunne nu afslutte en som altid udramatisk generalforsamling.

Referent: Ole Kristensen - foto: Conny Laursen