Menu

Børge Mikkelsen - Kridtmanden takker af

image
21. januar 2023 kl. 12:42

Kridtmanden takker af

 

Kridtmanden. Udover at være en ganske ferm krimi af den engelske forfatter C.J. Tudor kunne det i folkemunde også være Børge Mikkelsen, der er kendt af alle med deres gang i VB Parken. I mange år har han sørget for både rette og lige linjer i VB Parken, men Børge, der nu lægger op, har dog også haft andre kasketter på i sin lange tid som frivillig i klubben. Alt imens regnen trøstesløst siler ned over VB Parken, har hjemmesiden sat den vennesæle mand stævne i cafeteriet til en snak og et nostalgisk tilbageblik.

 

Af: Ole Kristensen

 

85 år fortæller Børges fødselsattest, så der er ikke noget at sige til, at han nu anser sin værnepligt som frivillig i VB for udtjent.

Børge er oprindeligt fra Fredericia, men allerede som dreng flyttede han med familien efter verdenskrigen (den 2., forstås …) til Grejsdalen, hvor han har boet stort set lige siden.

Han har ikke selv nogen stor fodboldkarriere bag sig.

- Jeg var altid ham, de ringede efter, når de manglede en mand, smiler Børge. – Min far døde, da vi var små, og vi måtte ud og tjene nogle penge, så jeg stoppede som ungdomsspiller i Grejsdalen og tog først fodbolden op igen, da jeg nåede oldboysalderen

 

Børge var tæppemand hos Wittrup og siden Egetæpper. Som hos så mange andre frivillige startede klubtilknytningen for alvor pga. børnene. Børges døtre spillede håndbold, men sønnen Kent spillede fodbold, og da han rykkede til VB, ”flyttede” faderen naturligvis med. Sønnen fortsatte som senior, og i ’94 spurgte afdelingsleder Finn Vesterled, om Børge ikke lige kunne tage tjansen som holdleder for serie 1.

- Det kunne jeg vel nok, husker Børge. - Men aftalen var, det kun skulle vare, til klubben fandt en anden. Det skete så aldrig …

 

Holdleder

Herefter følger en række år med holdlederkasketten på for Børge Mikkelsen. Han bliver rykket op som holdleder for DS for trænere som Jens Erik Mortensen, Finn Johansen og Allan Michaelsen. Pga. sygdom må Børge holde pause i 1999-2000.

Førsteholdets holdleder Ivan Sørensen bliver dræbt ved en tragisk bilulykke, og i 2001 er Børge Mikkelsen tilbage som holdleder – nu for ”Faxe Kondi divisionsholdet,” der med Keld Bordinggaard som træner rykker op i Superligaen efter den mindeværdige 4-2 sejr i Esbjerg på sidste spilledag. VB rykker dog ned igen sæsonen efter.

I 2005 er Børge tilbage som holdleder for andetholdet i DS og senere 2. division for Mogens Nielsen og siden Peter Sørensen.

- Senere bliver jeg så ”forfremmet” til holdleder for oldboys 2, smiler Børge.

 

Kridtholdet

Da VB Parken blev indviet i 2010 etableredes et ”kridthold” med Børge Mikkelsen som formand. De fem frivillige tog sig af opkridtning og mindre pedelopgaver på det nye anlæg.

- I dag har vi fået en robot til at slå stregerne, fortæller Børge. – Det gør arbejdet betydeligt lettere for os – og stregerne er snorlige … Men vi reparerer jo stadig mål og net, samler nye mål etc. Og samtidig er det uhyre socialt, når ”kridtholdet” mødes om onsdagen …

Men nu stopper han altså.

- Alderen trykker selvfølgelig lidt, der er lidt slidgigt, og nu må andre træde til, siger Børge. - Børnene vil sikkert også synes, det er en god ide, hvis jeg ordner lidt have for dem i stedet. Men jeg dukker da nok stadig op i VB Parken om onsdagen, får en øl og ser de andre arbejde …

 

Når Børge Mikkelsen kigger tilbage på holdlederhvervet før i tiden sammenlignet med i dag, ser han naturligvis store forskelle.

- Der er en utrolig masse mennesker omkring førsteholdet i dag. Da jeg var holdleder for førsteholdet, var der jo hverken folk eller penge. Der var vel kun Brian Kristensen på kontoret. Alt måtte man selv sørge for, og det måtte ingenting koste. Det var 20-25 timer om ugen som holdleder – ganske frivilligt. I dag er det hele gennemprofessionaliseret med fastansat team manager og rigtig mange omkring holdet – det er en god udvikling. Det er forretning i dag – men stadig fodbold.

 

Minderne

Af de mange, som Børge har arbejdet sammen med, husker han især Keld Bordinggaard.

- Han var rar at arbejde sammen med og den type, der fik alting til at glide, mindes Børge, som også påpeger den kulturændring, der har fundet sted.

- Fx forbød Kim Poulsen øl efter kampene, da han tiltrådte som træner for førsteholdet. Spillerne efterlyste på den første udebanetur den obligatoriske kasse øl efter den første udebanekamp. Den var der jo så ikke, men spillerne tog så sagen i egen hånd og sørgede selv for det fornødne på den første rasteplads, griner Børge.

 

Han kommer stadig på Stadion til kampene, når vejret er til det.

- Men ikke så meget som tidligere. Man er jo også blevet mættet lidt af fodbold gennem tiden. Og man kender jo ikke helt spillerne, som man gjorde engang, selv om man ser dem dagligt i VB Parken.

Børge glæder sig over den nye tilbygning til førsteholdet, som er under opførelse ved siden af klubhuset.

- Det bliver en stor lettelse i hverdagen for holdet! Men nemt at bygge i det våde område er det nu ikke, fastslår Børge. – Grundvandet står højt i VB Parken, og det har man jo tydeligt kunne mærke på etablering af banerne.

 

Børge Mikkelsen er en ydmyg person uden de store armbevægelser. Den altid venlige mand er en af frivillige med hjertet, som der bliver sørgeligt færre af i Foreningsdanmark.

Jo mere skal man så netop sætte pris på dem, der er, og VB’s hovedsponsor, Arbejdernes Landsbank, har da også øje for folk som Børge. AL har således også været i VB Parken og lavet en lille reportage om Børge Mikkelsen og Torben Nielsen som eksempler på gode frivillige hos AL’s samarbejdsklubber. Indslaget skal efter planen senere vises på storskærm på Stadion.

Børge, der ikke er så meget for opmærksomhed, er vis på, at han nok ikke lige skal til fodbold den dag.

- Den, der lever stille, lever godt …

 

Regnen stilner af, og et forsigtigt solstrejf falder på de stregløse baner. Robotten skal snart af stald, inden en ny fodboldsæson kan begynde. Men det bliver med en ny robotfører ved fjernbetjeningen …

Luk