Menu

Gert Eg og Kurt Kristensen modtager VB’s guldnål

image
02. maj 2023 kl. 17:58

Tirsdag er hvislen fra historiens vingesus tydeligere end længe langs VB Museets gule murstensvægge. Her på overetagen er Gert Eg og Kurt Kristensen netop blevet optaget som æresmedlemmer i Vejle Boldklub. Det er 29 år siden, at den hæder senest er blevet tildelt en VB’er.

Af Daniel Abedeny | 2. maj 2023

Link til Galleri Gert Eg og Kurt Kristensen hyldes i Nørreskoven.

Vimpler i alle regnbuens farver, hver især vigtige, tilsammen vægtige, fordi enhver af disse spraglede triangelformede stykker stof er en del af den røde tråd, der løber igennem vores fælles vejlensiske – og danske – fodboldhistorie.

Et besøg på VB Museet er et sansebombardement i ordets reneste forstand. Og i morgen, den 3. maj, er det 132 år siden, at Vejle Boldklub blev til.

Selvom navnet klinger af lokal stolthed, er VB Museet meget mere end et vejlensisk klenodie, et hyggeligt samlingspunkt for de ældste generationer af VB’ere eller tilrejsende fodboldromantikere. Det er et kulturelt kraftfelt i Fodbolddanmark, og derfor er det kun passende, at det er her, på overetagen på det gamle Vejle Stadion, på denne løfterige forårsdag, at 69-årige Gert Eg og 84-årige Kurt Kristensen modtager VB’s guldnål. Ifølge bestemmelserne gives guldnålen til medlemmer eller andre, der har udført en ekstraordinær lederindsats for Vejle Boldklub, og det har de to VB’ere i særdeleshed.

Tænk, at hele Vejle Boldklubs historie kan kurateres ned på så få kvadratmeter! Og legemliggøres i to af Vejles store fodboldkoryfæer.

For første gang i 29 år

At Gert Eg og Kurt Kristensen i dag modtager hver sin guldnål, er velsagtens den største enkeltstående klubbegivenhed i år, ja måske i flere år. Blot fem spillere i den nuværende førsteholdstrup var født, da Erik Methmann i 1994 modtog VB’s guldnål som det dengang senest optagede æresmedlem i Vejle Boldklub. Det er nogle oprykninger og en sølvmedalje siden.

Bladrer vi igennem vores mentale begrebsordbog – I ved, den, hvor hvert begreb er forsynet med både et synonym og et dertilhørende billede – vil Gert Eg og Kurt Kristensen stå affotograferet under ’Vejle Boldklub’. Intet enkeltstående begreb kan beskrive den enestående indsats, de to tilsammen har lagt i Roms Hule på tværs af seks årtier.

Hvordan er det muligt at tegne blot konturerne af de mange år, som begge har lagt i vores alles hjerteklub?

Seks årtiers engagement i Vejle Boldklub

Man kan gøre, som Kurt Kristensen har gjort, og til stadighed gør, og vende ethvert blad: konsultere hvert et årsskrift, enhver scrapbog, hvad som helst med et vejlensisk fodboldaftryk. Eller få god kollegial hjælp fra Lars Christensen, som takkes for at bistå med god sparring om begges hæderkronede år i Vejle Boldklub.

I 1972 – det år, hvor Vejle Boldklub vandt både ligaen og pokalturneringen og hjemførte The Double for tredje gang og for andet år i træk – sluttede 18-årige Gert Eg sig til Nørreskovens Helte. Året senere, den 20. marts 1973 mod FC St. Pauli, debuterede han for Vejle Boldklubs førstehold, og denne kamp blev den første af i alt 509; et antal, der gør Gert Eg til rekordindehaveren med flest kampe for Vejle Boldklub. Mellem 1973 og 1986 vandt Gert Eg to danske mesterskaber og tre pokaltitler – henholdsvis i 1978, 1984 og i 1975, 1977 og 1981. I pokalfinalen mod Holbæk den 8. maj 1975 helflugtede Gert Eg det pokalvindende mål i nettet på Københavns Idrætspark foran 26.300 tilskuere. Sideløbende med sin fodboldkarriere læste Gert Eg jura på Aarhus Universitet, og han var med sine ministerielle forbindelser en nøglespiller i indførelsen af professionel fodbold i Danmark i 1978. Den 30. januar 1985 bliver 30-årige Gert Eg – stadig aktiv på førsteholdet – valgt som formand for Vejle Boldklub. Formandsposten bestred han indtil den 25. januar 1995, hvor han til den årlige generalforsamling aflagde sin sidste beretning som formand for Vejle Boldklub og derefter trådte tilbage. Siden årtusindeskiftet har Gert Eg siddet i den professionelle afdeling af Vejle Boldklubs bestyrelse. I sit civile erhverv nyder Gert Eg også succes som advokat, og således blev han i 2021 medlem af Rigsretten i forbindelse med rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Mens Gert Eg var med til at spille titler til det professionelle Vejle Boldklub, blev Kurt Kristensen, far til Johnny og Brian Kristensen, i 1979 valgt til bestyrelsen i VB’s Venner; en støtteforening i sin daværende form, som blev stiftet for at hjælpe og fremme Vejle Boldklubs amatørafdeling.

Her var Kurt Kristensen en central bidragyder, i særdeleshed i forbindelse med støtteforeningens velgørende arbejde for at rejse penge til amatørafdelingen. Således var Kurt Kristensen en af hovedinitiativtagerne bag de store koncerter, som i en længere årrække var store tilløbsstykker i byen, og som bragte Lars Lilholt og Kim Larsen forbi Nørreskoven på den grusbane, hvor det nye Vejle Stadion sidenhen er blevet opført. Pengene fra disse koncerter rejste anseelige beløb til moderklubben, som blandt andet kunne sende en masse håbefulde vejlensiske børn på træningslejre i syden, hvoraf mange med sikkerhed er vendt tilbage til Vejle med en masse gode og uvurderlige oplevelser i rygsækkene. Senere blev Kurt Kristensen valgt som bestyrelsesformand i VB's Venner. Ydermere har Kurt Kristensen i en længere årrække også været bestyrelsesmedlem i både VB’s amatørafdeling og i den professionelle.

Det er altså hovedsageligt igennem det stille arbejde, at Kurt Kristensens betydning i og for Vejle Boldklub bør aflæses – eller i flere af Vejle Boldklubs mange årsskrifter, som Kurt Kristensen har lavet layout på. Kurt Kristensen er Vejle Boldklubs hofarkivar, bibliotekar-betegnelsen rækker ikke. Kurt Kristensen er ophavsmand bag et af Fodbolddanmarks allerstørste – og mest respektable – arkiver af klubstatistik; et svimlende stort stykke arbejde, måske uden et værdigt sidestykke i dansk fodbold. Samtlige startopstillinger fra begyndelsen af århundredeskiftet – til det 20. århundrede, vel at mærke – har Kurt Kristensen systematisk indsamlet, dokumenteret og videregivet til VB Museets ejendom. Ja, det var selvfølgelig også Kurt Kristensen, der til pokalkampen mod AC Horsens den 11. september 2022 ydmygt bemærkede, at kampen var VB’s 200. i pokalturneringen. Når dagens festligheder fortoner sig, vil Kurt Kristensen igen være at finde gemt imellem alverdens gulnede avisudklip og andre rariteter, i færd med at færdiggøre sin journal over alle – alle – fodboldspillere, der har spillet mindst en kamp for Vejle Boldklub.

VB’s guldnål

VB’s guldnål er tidligere blevet tildelt H.P. Dons (1937), Charles Knudsen (1937), Alex Petersen (1941), Ingvard Knudsen-Jensen (1961), L.J. Andersen (1966), Orla Hansen (1967), Leo Hansen (1980), Erik Raaballe (1982), Robert Torntoft (1984), Ejgil Jensen (1987) og Erik Methmann (1994).

Guldnålen er personlig og skal ved bortgang af et æresmedlem leveres tilbage til Vejle Boldklub. Således tilhørte de senest tilbageleverede guldnåle henholdsvis Robert Torntoft, Ejgil Jensen og Erik Methmann. Det er to af disse tre guldnåle, som nu er blevet tildelt Gert Eg og Kurt Kristensen.

På vegne af alle i og omkring Vejle Boldklub ønskes Gert Eg og Kurt Kristensen et stort tillykke med hæderen.

 

Luk